Handleiding

Moest u de handleiding kwijt zijn kan u deze hier terugvinden.

MultiGrow Kweekset

Deze set bevat:

  • Eén witte ovale bloempot:

Afmeting: 27 x 12,6 x 13,5 cm, inhoud: 3,7 l, gewicht: 263 g.

Materiaal: gerecycleerd zacht polypropyleen, 100% recycleerbaar, duurzaam geproduceerd, onbreekbaar, UV- en weerbestendig.

Producent: Elho, sinds 2021 een Gecertificeerde B Corporation, wat wil zeggen dat het bedrijf zich expliciet inzet om de wereld leefbaar, gezond en veilig te houden voor toekomstige generaties.

  • Vijf l duurzame potgrond in jute zak:

Afmeting jute zak: 43 x 65 cm: absorberende, ademende en 100% biologisch afbreekbare herbruikbare zak. Leverancier: 123 BigBags.

De 100% turfvrije, 100% lokale en 100% circulaire potgrond is ideaal voor zaaien of aanplanten van alle soorten groenten, fruit en kruiden. De mengeling is verrijkt met organische meststof, samengesteld uit natuurlijke ingrediënten voor gebruik in de biologische landbouw. Bevat voor 100 dagen natuurlijke voeding, hierna moet meststof worden bijgegeven. Producent: Substral.

  • Twee houten plantenlabels:

Deze praktische plantenlabels dienen om na het zaaien de kruiden te labelen. De labels kunnen aan beide kanten met een potlood of een markeerstift beschreven worden. De vintage houten plantenlabels zijn een mooie blikvanger in de bloempot. Leverancier: Relaxdays.

  • Twee bio zaadzakjes:
Basilicum Citroen (Ocimum basillicum var. Citriodorum), 100 zaden per zakje: een dubbele smaak van basilicum en citroen en is zeer populair binnen de Italiaanse en andere Mediterrane keukens. Basilicum is uitermate geschikt om binnenshuis te kweken. Leverancier: Zaden en Zo.
Bieslook Prager Fijn (Allium schoenoprasium), 50 zaden per zakje: milde uiensmaak met geneeskrachtige eigenschappen, wordt veel gebruikt in de Westerse keuken. Bieslook is een gemakkelijk te kweken en te onderhouden kruidenplant, ook binnenshuis. Leverancier: Zaden en Zo.


Instructie:

Basilicum:

  1. Zaaitijd: april (binnen) - midden mei, juni (buiten).
  2. Vul de bloempot tot ongeveer 2 cm van de bovenkant met potgrond.
  3. Strijk de aarde plat en duw goed aan.
  4. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is.
  5. Zaai een vijftal zaadjes oppervlakkig op enkele centimeters uit elkaar en druk ze voorzichtig aan tot een diepte van 2 tot 3 mm. Citroen Basilicum is een lichtkiemer waardoor de zaden niet bedekt mogen worden.
  6. Geef opnieuw zachtjes water. OPGELET: te veel water geven, zal zorgen dat de zaadjes niet meer mooi verspreid liggen.
  7. Kiemtijd: 7 tot 21 dagen.
  8. Oogsten kan vanaf 60 tot 70 dagen.
  9. Pluk het blad vanaf de top regelmatig om de doorgroei van het blad te bevorderen.

Bieslook:

  1. Zaaitijd: maart, april (binnen) - mei tot juli (buiten).
  2. Vul de bloempot tot ongeveer 2 cm van de bovenkant met potgrond.
  3. Strijk de aarde plat en duw goed aan.
  4. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is.
  5. Zaai een vijftal zaadjes oppervlakkig op enkele centimeters uit elkaar en druk ze voorzichtig aan tot een diepte van 0,5 tot 1 cm. Bieslook is een donkerkiemer waardoor de zaden afgedekt moeten worden met een dun laagje potgrond.
  6. Geef opnieuw zachtjes water. OPGELET: te veel water geven zal zorgen dat de zaadjes niet meer mooi verspreid liggen.
  7. Kiemtijd: 8 tot 30 dagen.
  8. Oogsten kan vanaf 60 tot 70 dagen.
  9. Knip de benodigde hoeveelheid bieslook af, maar laat ongeveer 3 cm vanaf de grond staan, zodat dit opnieuw kan groeien.

Enkele tips:

  • Zorg voor een beschutte standplaats in volle zon tot halfschaduw. Citroen Basilicum heeft 5 tot 6 uren zonlicht per dag nodig voor een gezonde groei. Bieslook daarentegen verkiest eveneens een zonnige plaats maar met enige schaduw.
  • Laat de potgrond/plant nooit uitdrogen. Geef regelmatig, maar met mate water. Te veel water zorgt voor rotting, schimmel- en mosvorming. Een constante vochtigheid is aangewezen. Water toedienen door middel van een plantvernevelaar is absoluut aangewezen om de zaden niet te verstoren.
  • Ontkiemen gebeurt best op kamertemperatuur (18 tot 22 °C). Voor een optimale ontkieming kan de bloempot afgedekt worden met een doorzichtige plastiek folie. Vanaf het moment dat de eerste plantjes zichtbaar worden kan de folie verwijderd worden.
  • Vanaf begin mei kan de bloempot overdag voor ongeveer 10 tot 14 dagen buitengezet worden op een zonnige en beschutte plaats om af te harden.
  • Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er buiten gezaaid worden of kan de bloempot permanent buiten gezet worden.
  • Indien er te veel plantjes ontkiemen kunnen van zodra ze groot genoeg zijn (na circa 4 weken) deze voorzichtig op andere plaatsen uitgeplant worden op 30 cm uit elkaar.
  • Na ongeveer 100 dagen vanaf het zaaitijdstip moet met mate organische meststof bijgegeven worden.
  • Citroen Basilicum is een niet winterharde eenjarige plant. Bieslook is een winterharde, meerjarige plant.


Sla- of kruidentoren

Deze set bevat:

  • Eén houten stam:

Gemaakt uit ruw berkenhout.
Afmetingen: hoogte 80 cm, uitwendige diameter tussen 18 en 28 cm.
Centraal is er een opening gemaakt over een diepte van 60 cm met inwendige diameter van 12 tot 18 cm, afhankelijk van de diameter van de stam.
18, 24 of 30zijdelingse naar binnen afwaterende plant- of zaaigaten met een diameter van 4 cm.
Onderaan voorzien van een afwateringsgeul voor afvloeien van overtollig water.

  • 10-20 l duurzame potgrond geleverd in jute zak:

Afmeting jute zak: ca. 70 x 105 cm: gerecupereerde voormalige cacaozakken.

De 100% turfvrije, 100% lokale en 100% circulaire potgrond is ideaal voor het zaaien of aanplanten van alle soorten groenten, fruit en kruiden. De mengeling is verrijkt met organische meststof, samengesteld uit natuurlijke ingrediënten voor gebruik in de biologische landbouw. Bevat voor 100 dagen natuurlijke voeding, hierna moet meststof worden bijgegeven.

  • Eén witte of taupe ronde kunststof onderschotel:

Deze plantenonderzetter is vervaardigd uit UV-bestendige kunststof en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. De schaal vangt het overtollig water op waardoor het water kan hergebruikt worden. Dit zorgt voor een optimale waterefficiëntie en benutting van de meststoffen.

  • Drie bio zaadzakjes:

Andijvie Nummer Vijf 2 (Cichorium endivia): deze oude andijvie soort is éénjarig winterhard en biologisch gekweekt, met heerlijk malse, breedbladige bladeren.

Zaaitijd: maart, mei (binnen) - juni, september (buiten)

Zaaidiepte: 0,5 cm, twee tot drie zaadjes per opening

Kiemtijd: 12 tot 15 dagen

Oogstperiode: mei – december


Slamengsel Baby Leaf (Lactuca sativa): deze éénjarig niet winterharde sla is een mix van groentesoorten en kruiden die gebruikt kan worden om een gewone salade pittiger te maken en bevat o.a. Catalaanse Cichorei, wilde Chicorei, Snijsla en sla Red Bowl.

Zaaitijd: april, september (buiten)

Zaaidiepte: 0,5 cm, vier tot zes zaadjes per opening

Kiemtijd: 7 tot 10 dagen

Oogstperiode: vanaf 21 tot 28 dagen


Doorlevende spinazie winterreuzen (Spinacia oleracea): dit is een overwinterende en zeer gezonde, smakelijk en gemakkelijk te kweken éénjarige bladgroente die zeer snel groeit en bijna het hele jaar rond kan gezaaid en geoogst worden. De grote zachte malse bladeren hebben een zachtzure smaak.

Zaaidiepte: 1 tot 2 cm, twee tot drie zaadjes per opening

Vroege teelt (binnen): zaaien in december en januari, oogsten vanaf eind februari tot begin april

Zomerteelt (buiten): zaaien in april tot augustus, oogsten vanaf mei (vier tot zes weken)

Herfstteelt (buiten): zaaien vanaf eind juli tot half september, oogsten vanaf oktober

Winterteelt (buiten): zaaien in september en oktober, eerste keer oogsten vanaf half november, na overwintering en hergroei tweede oogst in maart en een derde oogst in april


Instructies:

  1. Vul de centrale opening in de stam met potgrond tot 5 cm van de bovenste rand. Duw de potgrond goed aan met een stok.
  2. Vul de zijwaartse gaten met potgrond tot ongeveer 5 cm van de rand. Duw de potgrond goed aan met een stok.
  3. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig is. Geef indien nodig water langs boven en langs de zijkanten. Vul aan met potgrond waar nodig.
  4. Zaai een aantal zaadjes per gat zoals hierboven aangegeven, druk deze goed aan en dek gelijkmatig af met een nieuw laagje potgrond van 0,5 tot 2 cm afhankelijk van de soort.
  5. Druk de potgrond opnieuw zachtjes aan. Er kan gekozen worden om ook bovenaan te zaaien in de centrale opening.
  6. Laat bij de andijvie per opening de sterkste plant staan en dun de andere voorzichtig uit. Deze kunnen eventueel elders uitgeplant worden op een plantafstand van ongeveer 30 cm.
  7. Geef voorzichtig water. Wanneer te veel water in één keer wordt gegeven, zullen de zaadjes wegspoelen. Het is best om water toe te dienen d.m.v. zachte verneveling. Geef in de eerste 14 dagen om de 3 dagen water langs de zijkant en langs boven. Hierna volstaat het meestal om 1 à 2 keer per week enkel water langs boven te geven.

Enkele tips:

  • Zet de stam op een beschutte plek met voldoende zonlicht.
  • Als de stam op een plek staat waar veel zon en/of wind is, kunnen de potgrond en de planten zeer snel uitdrogen. Geef dan zeker voldoende water.
  • Geef regelmatig maar met mate water. Te veel water zorgt voor afsterven van de wortels door rotting. Ook zal er schimmel- en mosvorming ontstaan en zullen nutriënten te vlug uitspoelen. Een constante vochtigheid is aangewezen. Recupereer het water in de onderschotel.
  • Geef water rond de plant of langs boven en niet op de plant.
  • Na oogsten blijven bladgroenten niet lang vers. Oogst daarom de bladgroente op de dag van de bereiding.
  • Om de 3 weken een kleine hoeveelheid zaaien, zorgt voor een voortdurende verse aanvoer.
  • Om de binnenste krop van de andijvie malser en minder bitter te maken, kunnen de buitenste bladeren halfweg de oogsttijd dicht gebonden worden met een touw of elastiek.
  • Om de doorgroei te bevorderen van het slamengsel Baby Leaf, alleen de bladeren afknippen en niet de hele plant verwijderen bij de oogst.
  • Als de jonge blaadjes van de spinazie regelmatig worden geoogst, groeit de plant gewoon door.
  • Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor sla. Probeer ze op biologische wijze te bestrijden.

MultiGrow

Wij staan steeds voor u klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met ons via het volgend e-mailadres: MultiGrow.plantbased@gmail.com

Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin